Opdracht 1
a
in de test over vragen stellen was het doel om mij te informeren qua het stellen van vragen op verschillende manieren. Zo kan je bijv. een vraag stellen waar je de beschrijving van wilt weten of een vraag over het vergelijken van iets.
Als je een vraag stelt dan is het belangrijk om de informatie duidelijk aan te geven in je vraag van wat je wilt weten.
b
In de test word vooral veel uitgelegd hoe een link in elkaar zit. Vanaf ‘http’ tot de ‘.com/nl’ worden de betekenissen uitgelegd.
In de test word ook verteld over de doelen van de sites. Bijvoorbeeld of je de juiste informatie krijgt en zo. De test vertelt ook dat je kunt zien of het een betrouwbare site is of niet, of het gemaakt is door een deskundige of door een amateur.
Er wordt ook uitgelegd hoe een zoekmachine ongeveer in elkaar zit, bijvoorbeeld de eerste dingen die je tegenkomt na het zoeken zijn niet altijd de juiste dingen die je zoekt.
c
Gosupermodel.nl
8-15 punten (maximaal aantal te halen punten: 35)
De betrouwbaarheid en kwaliteit van deze site laat te wensen over. Wil je de informatie toch gaan gebruiken, bekijk deze dan kritisch en neem niet zomaar alles aan wat er staat. Beter is om verder te zoeken op internet naar een meer betrouwbare site. Wordt er reclame gemaakt op de site, dan zijn er een aantal punten in mindering gebracht. Dit kan voor een deel de oorzaak zijn van de lage score.
Ik vind de site gosupermodel erg leuk! Ik heb zelf heel vaak op deze site gezeten. Het is een soort modellen wereld maar dan virtueel. Het is er ook erg gezellig je leert nieuwe mensen kennen en op de site kun je vanaf een level Forums aanmaken, zo on je je vraag kwijt of westrijden of spelletjes houden met de andere modellen op de site. Je hebt ook spelletjes waar je geld en beroemdheid kon winnen. Hoe hoger je level hoe bekender je was op de site. Er waren ook wel veel reclames van dingen. Sommige waren in het onderwerp van de thema aangesloten en sommige gewoon los ergens.
Zappelin.nl
8-15 punten (maximaal aantal te halen punten: 35)
De betrouwbaarheid en kwaliteit van deze site laat te wensen over. Wil je de informatie toch gaan gebruiken, bekijk deze dan kritisch en neem niet zomaar alles aan wat er staat. Beter is om verder te zoeken op internet naar een meer betrouwbare site. Wordt er reclame gemaakt op de site, dan zijn er een aantal punten in mindering gebracht. Dit kan voor een deel de oorzaak zijn van de lage score.
Ik vind de site zappelin.nl erg leuk! Ik was net aan het testen hoe het was enz. en ik raakte direct geconcentreerd aan de spelletjes. De kleuren van de site zijn ook erg mooi en leuk bedacht, zo een site trekt zeker de aandacht van kleuters. Het is ook zeker een leerzame site voor kleuters. Je kunt zelfs afleveringen terug kijken. Extra informatie voor de ouders zijn er ook aanwezig.
Kidstop20.nl
8-15 punten (maximaal aantal te halen punten: 35)
De betrouwbaarheid en kwaliteit van deze site laat te wensen over. Wil je de informatie toch gaan gebruiken, bekijk deze dan kritisch en neem niet zomaar alles aan wat er staat. Beter is om verder te zoeken op internet naar een meer betrouwbare site. Wordt er reclame gemaakt op de site, dan zijn er een aantal punten in mindering gebracht. Dit kan voor een deel de oorzaak zijn van de lage score.
Ik vind de site kidstop20 ook wel leuk. Ik verveel me we er snel in omdat het niet voor mijn leeftijd bedoelt is. Het gaat alleen maar over liedjes en beroemde personen. Als ik de site opzoek dan kijk ik wel rond op de site en kijk ik naar de personen die mij het meest aanspreken. En luister ik even hier en daar naar muziek die ik ook we leuk vind. Ik vind de site opmaak ook wel een beetje rommelig en dat vind ik nooit zo leuk op een site, zo een site heeft nooit mijn aandacht lang genoeg vast. Het is verder wel een leuke en een gezellige site.
Opdracht 2
A. Wat is mediawijsheid?
Dat is dat je kennis van het web hebt, de vaardigheden hebt en attitude bent.
B. Waarom het onderdeel van de lessen op school zou moeten zijn;
Omdat dan te horen krijgen wat ze wel mogen en niet mogen doen op internet. Wat wel en niet te vertrouwen is, en hoe ze met alles om moeten gaan. Dat ze niet zomaar iedereen op internet gaan vertrouwen.
C. Leg uit wat grooming is en hoe het werkt.
Grooming is het lokken van kinderen met seksuele bedoelingen. Bijvoorbeeld een man van 45 jaar oud doet zich voor als een jongen van 17 op internet en houdt een meisje van 13 jaar oud voor gek en neemt haar stap voor stap in de macht.
De man is in het begin onschuldig bezig en zorgt er voor om de band tussen hem en het kind sterker word. Hij zorgt ervoor dat hij ‘’ te vertrouwen ‘’ is. Door aantal dingen zorgt hij er voor dat het kind ruzie krijgt met de ouders zodat hij/zij alleen staat en weer meer met de man gaat praten, omdat de man de enige vriend is die hij/zij vertrouwt. Zo zorgt de man dan voor meer, bijvoorbeeld hij vraagt het kind zich uit te kleden voor de camera, en dat kind vertrouwt hem en doet dat. Zo zorgt de man er voor dat dat kind dit vaker doet voor de camera, als hij/zij dat niet wilt dan bedreigt de man dat kind, met het delen van de oude video’s op youtube. Door de bedreigingen kan de man ook ervoor zorgen om met het kind in het echt te gaan ontmoeten.
- Welke aspecten jij belangrijk zou vinden om te behandelen op school;
Ik zou het aspect over veilig interneten behandelen op school, omdat alles met internet begint. Een kind moet eerst de veiligheid op internet leren kennen en daarna kan ik een kind vrij laten internetten.
Opdracht 3
Over internetsex met leeftijdsgenoten moeten we niet moeilijk doen, dat is gewoon onderdeel van de internetgeneratie.
De technologie word steeds beter en slimmer en in de toekomst zou dit vast niet nog minder veilig zijn. Het is aan de ene kant wel goed dat kinderen van de zelfde leeftijd via internet elkaar zien, want ze zijn in groei, ze willen ontdekken en weten hoe een andere geslacht er uit ziet. Maar aan de andere kant is dit niet veilig, zeker niet veilig! Vooral als het opgenomen wordt. Je denkt misschien dat een persoon van het zelfde leeftijd niet opneemt maar niemand weer of hij/zij gedwongen wordt om dit te doen, hij/zij kan gedwongen worden om een leeftijd genoot uit te dagen voor internetsex door een ouder persoon en dit stiekem te filmen en aan de oudere persoon te geven.
De internetgeneratie wordt steeds groter en uitgebreider kinderen leren zo meer hoe alles werkt en hoe alles gaat op internet en internetsex is een onderdeel ervan, een kind hoort dit ervaart te hebben om zelf te kunnen begrijpen dat het goed of slecht is. We hopen wel dat kinderen moeten begrijpen dat het niet goed is, maar dat kunnen ze niet zonder het ervaren te hebben. Tuurlijk zijn er ook wel kinderen die het vaak blijven doen maar dit kunnen ook kinderen zijn die het met een veilig iemand zitten aan de overkant. Maar toch is het niet veilig want zoals in het begin gezegd de internetgeneratie wordt steeds groter en dus kunnen er ook veel meer en betere hackers zijn. Een hacker kan in de computer van mensen zitten en al zijn bestanden over nemen, al vertrouw je degene zo hard met in dit geval internetsex het kan toch gehackt worden door de hackers.
Ik vind dit onderwerp wel belangrijk want elk kind die maakt wel een fout op internet, en het liefst willen de ouderen de kinderen leren dat er ook slechte dingen zijn op internet in plaats van dat ze het zelf meemaken, maar ik vind ook weer dat een kind niet leert voordat ze het eerst zelf zien of meemaken. Ik zeg niet dat we kinderen internetsex moeten laten hebben maar er kunnen wel uitgebreide lessen en filmpjes laten zien, de filmpjes moeten ook wel alles bevatten dus ook een voorbeeld van hoe een internetsex kan beginnen, natuurlijk zonder een echt gebeurt verhaal maar met animaties kan het geen kwaad.
Opdracht 4
a.
Voor ouders van kinderen vanaf 12 jaar
You got 22 of 44 possible points.
Your score: 50 %
Uw media-opvoeding kan worden getypeerd als ‘actief’. U heeft nagedacht over welke grenzen u wilt stellen en u heeft regels afgesproken met uw kind. Bijvoorbeeld over wat er wel en niet mag op internet en over hoe lang uw kind mag gamen of surfen. Dat is verstandig, en duidelijk voor uw kind. Maar klopt dat wel?
Voor ouders van kinderen tot 12 jaar
You got 24 of 44 possible points.
Your score: 55 %
Uw mediaopvoeding kan worden getypeerd als ‘actief’. U heeft nagedacht over welke grenzen u wilt stellen en u heeft regels afgesproken met uw kind. Bijvoorbeeld over wat er wel en niet mag op internet en over hoe lang uw kind mag gamen of surfen. Dat is verstandig, en duidelijk voor uw kind. Maar komen uw regels wel over?
In de opvoeding die ik mijn kinderen later ga geven is streng maar ook weer zacht. Ik ga ze met regels en grenzen oplaten groeien maar ik ga ze ook de ruimte geven om zich zelf te ontwikkelen. Bijvoorbeeld ik mag zelf nooit even een dagje of voor een lange tijd met mijn vriendinnen uit naar de stad of iets eten of ergens anders in Nederland heen om te winkelen. Ik ga mijn kinderen wel de mogelijkheid geven om uit te gaan, maar dan ga ik wel weer regels opstellen van hoe en wat ze moet doen en gedragen. Ze moet dan ook direct opnemen als ik bel en op tijd op de afgesproken tijd thuis zijn. Ik wil mijn dochter/zoon dan hier in vertrouwen later. Ze mogen niet van alles heel veel en heel lang maar ze mogen van alles wel wat met grenzen. Natuurlijk zijn er dan ook kinderen die stiekem dingen doen, maar ik vind dat dit de kinderen zijn die helemaal niks mogen. Mijn kinderen moeten mij vertrouwen en zien als hun beste vriend en ik wil mijn kinderen vertrouwen. Ze krijgen te leer hoe ze zich op bepaalde momenten moeten gedragen en wanneer ze wat mogen zeggen. En tot slot worden mijn kinderen ook zeker opgevoed aan de hand van ons geloof. Ze moeten zich overal ook bij kunnen denken dat ze moslim zijn en wat de juiste keuzen voor een moslim op een bepaalde moment dan is.
Opdracht 5
b.
- Kinderen van deze leeftijd zien graag herhalingen van programma’s of films die ze al kennen. Staat er op de site, en dit wist ik niet ik dacht altijd dat kinderen juist snel zat worden van herhalende programma’s.
- Het liefst kijken kleuters samen met een volwassene tv. Hetzelfde geldt voor games of internet. Kleuters willen graag praten over wat ze zien en horen of lezen omdat ze over alles nu zelfstandig gaan nadenken.
Dit wist ik ook niet, ik wist wel dat ze graag met de ouderen samen tv kijken maar ik wist niet dat ze er ook over wilden praten.
- verder kwam alles op de site wel logisch over bij mij, want in mijn familie heb ik veel kleuters. Nou ja elke leeftijd groep zit er minstens 2x in. En omdat ik de oudste nicht ben heb ik vaak op hun opgepast en vaak met hun tijd doorgebracht waar door veel dingen logisch overkwamen bij mij.
Opdracht 6: Twee interviews met kinderen
1. Wat mag je wel of niet van je ouders op het gebied van media?
Ik ben vrij in wat ik wel en niet mag.
- Wat versta jij allemaal onder media?
Ik versta sociale media, zoals twitter en facebook maar ook het nieuws. - Hoeveel tijd besteed jij aan media?
Ik zit op facebook en twitter zit ik ongeveer 4 uur en aan het nieuws besteed ik 1 a 2 uur per dag. - Wat vind jij het leukst aan media?
Aan social media, dat je in contact komt/blijft met anderen, in een virtuele wereld (internet). Aan het nieuws, alleen de positieve berichten, jammer genoeg zijn die er tegenwoordig steeds minder. - noem 2 voordelen dat jij hebt over media:
1 Contact hebben met mensen van verre afstand.
2 Alle nieuwe weetjes direct te weten kunnen komen.
6. Noem 2 nadelen dat jij hebt over media:
1 Social media is vaak tijdverspilling.
2 Het nieuws/wereldmedia zegt niet altijd de waarheid waardoor wij mensen worden gemanipuleerd. - Wat vind jij dat verboden moet worden in de media?
Op sociale media, dat mensen virtueel worden gepest en op het nieuwe/wereldmedia dat mensen liegen over dingen zoals terrorisme en politiek. - Wat is heel erg populair in de media?
Op sociaal media is het erg populair dat mensen veel volgers/vrienden en likes hebben en in het nieuws dat vrouwen mishandelt worden en dat dat moet ophouden. - Als er geen media was zou het dan anders geweest zijn met de mobiele telefoons?
Mensen zouden meer tijd aan elkaar besteden en zouden de telefoons minder gebruikt worden. - Stel je voor dat Nederland een hele dag zonder media moest doen, wat had jij dan gedaan?
Ik had gegamed, lekker eten en wat aan mijn huiswerk doen
- Wat is mag je wel of niet van je ouders op het gebied van media?
Ik mag niet zomaar foto’s plaatsen en niemand zomaar vertrouwen op internet. - Wat versta jij allemaal onder media?
Facebook, twitter en instagram. Eigenlijk alles op internet - Hoeveel tijd besteed jij aan media?
Veel. Elk uur kijk ik wel op mijn mobiel of er iets nieuws is of misschien heb ik berichten gekregen en reageer ik daar op. Dus 24 uur ben ik met media bezig eigenlijk. - Wat vind jij het leukst aan media?
Dat ik de laatste dingen dat gebeurd zijn te zien krijg. - Noem 2 voordelen dat jij hebt over media?
1 Leuke foto’s kunnen plaatsen op facebook die je familie dan van ver ook kan zien.
2 Gemiste programma’s terug kunnen kijken. - Kan je ook nadelen bedenken?
Zo ja noem er dan 2:
1 Mensen die kunnen zich zelf anders voor doen en je bedreigen
2 Niks is prive, alles zit op internet en dat krijg je er niet meer van af. - Wat vind jij dat verboden moet worden op media?
Beelden die mensen niet horen te zien moeten verboden worden. - Wat is heel erg populair in de media?
Sociale dingen. Zoals facebook. - Als er geen media was zou het dan anders geweest zijn met de mobiele telefoons?
Ik zou niet eens een telefoon aanraken dan. Misschien wat spelletjes spelen maar niet 24 uur er mee rond lopen. - Stel je voor dat Nederland een hele dag zonder media moest gaan doen, wat had jij dan gedaan?
Boek lezen. Ik hou van lezen.
Ik heb 2 meisjes uit groep 8 geïnterviewd.
Opdracht 7: Een interview met je stagebegeleid(st)er/andere opvoeder
Wat zijn de standaard regels die u heeft voor de kinderen als ze achter de computer zijn?
De regel is dat de kinderen niet zomaar op internet mogen rondhangen.
Op de computers hebben we speciale programma’s waar de kinderen aan kunnen werken.
De kleuters weten nog niet hoe alles gaat, dus bij hun is er geen probleem, maar bij de kinderen vanaf groep 4 wordt er wel streng gecontroleerd wat ze aan het doen zijn op de computer
Kunnen de kinderen op elke site die ze willen?
Nee, veel sites wat schat bevat hebben we geblokkeerd, dus ze kunnen niet achter elke site die ze willen.
Hoe legt u de gevaren van media uit?
In de kleuterklas doen we dit nog niet. Maar in de hogere groepen vertellen de juffen en meesters aan de hand van een power point en filmpjes van internet wat er allemaal kan gebeuren in de wereld van media.
Wat doen jullie nog meer met media?
Met de kleuters praat ik wel een beetje over het nieuws. Als ze naar school komen hebben ze in de auto vaak wel een radio aan. Ik vraag de maandag dan altijd of ze nog iets op de radio hebben gehoord en zo komen ze dan wel met paar dingen over het nieuws en dan praten we er een beetje over
Heeft de media invloed op uw lessen?
Nee, omdat ik een kleuterjuf ben heb ik er niet echt las van, maar van mijn collega’s hoor ik wel eens dat de leerlingen stiekem toch op hun mobieltje zitten in de klas en dat hebben we liever niet. Sinds kort hebben we ook een strengere regel. Mobielen gaan direct in de bak als ze de klas in komen lopen, maar sommige leerlingen doen het niet in de bak. Zij moeten dan vaak nog even paar min nablijven.
opdracht 8
a. Een medestudent wordt gecybergepest wat zou je doen als leraar?
Ik zou met hem eerst apart zitten en er over praten en daarna met de klas er over praten. Als het iemand is uit de klas die hem of haar pest dan zou ik een spel bedenken waardoor zij een beetje terug gepakt wordt. Niet een spel dat ik haar of hem verschud zet maar gewoon stiekem dat zij het gevoel krijgt van he dit is niet leuk en zo.
b Interview je stagebegeleid(st)er/andere professionele opvoeder wat hij/zij zou doen als hij/zij wist dat er gecyberpest werd in de klas.
Mijn stagebegleidster zou de gene die aan het pesten was apart spreken, zijn ouders erbij halen en de jeugdzorg bellen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb